Sick of Smoking

De aangifte tegen de tabaksindustrie die nu bij het Openbaar Ministerie ligt ‘gaat niet over geld’, longarts en voorzitter Wanda de Kanter van de Stichting Rookpreventie Jeugd benadrukt dit nogmaals in de uitzending van Radar van maandag 16 januari. De longkankerpatiënte, die het initiatief tot de aangifte heeft genomen, wil simpelweg dat het ophoud. Zij wil dat als zij er straks niet meer is en haar kinderen niet meer kan beschermen dat er een verbod op tabak is’.

De aangifte bij het OM en de kans op een zaak bij de strafrechter is uniek. Andere rechtszaken tegen de industrie waren altijd civiele zaken. Belangrijkste beschuldiging in deze aangifte is dat de tabaksindustrie zich door toevoeging van allerlei (smaak)stoffen richt op het creëren van een hersenziekte die verslaving heet, ‘Dit gaat over misdaad en het willens en wetens schade toebrengen aan de gezondheid van mensen’, aldus De Kanter.

De industrie wordt ook misleiding en valsheid in geschrifte verweten nu bekend is dat sigarettenfilters zijn voorzien van microgaatjes waarmee de testmachines bij controle-instituten van overheden worden misleid.

Ook huisartsen en medisch specialisten gaan de strijd tegen de tabaksindustrie aan. De Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), stelt een groot bedrag beschikbaar voor de komende de strafzaak die zij samen met Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ), aanspannen tegen de tabaksindustrie. Onder de naam Sick of Smoking waar ook een bekende strafrechtadvocaat haar medewerking aan verleent. Het OM beslist binnenkort of ze de zaak voor de rechter brengt.

Ron

*De unieke Nederlandse strafzaak tegen de tabaksindustrie krijgt navolging in het buitenland. Zeventien andere landen gaan na of ze in eigen land ook tabaksproducenten kunnen aanklagen wegens moord of zware mishandeling. Artikel AD- 4 juli 2016
*ABN stapt uit de tabaksindustrie. Bestaande kredietlijnen en betaalrekeningen mogen tabaksbedrijven aanhouden bij de bank, maar nieuwe klanten komen er niet meer in. En om het geheel luister bij te zetten, gaat de bank samenwerken met de Hartstichting. 5 juli 2017, Trouw.

Volg ons ook op


Mijn Persoonlijk
GezondheidsDossier

Radio Bontekoe het geluid van Hoorn e.o.

Met de Med1Pas heeft u uw medische gegevens altijd bij de hand. Ga veilig de deur uit met deze compacte pas, waarop uw medische gegevens in 6 talen zijn vertaald. Ideaal voor op reis en voor onderweg!


Hier sporten wij


Elke donderdagavond van 19:30 tot 20:30 uur zijn wij aanwezig in de mooie sportzaal van MFA de Kreek, Meetketting 1-3, 1689 XD ZWAAG.


Wat cardiologen zeggen

Na een hartinfarct neemt het slagvolume af, het hart heeft het moeilijk. Het goede nieuws: de pompfunctie kan na een infarct door training sterk verbeteren. Patiënten zeggen door (aangepast) te blijven sporten na de officiële revalidatie, "een conditie te hebben als nooit eerder". 
De angst voor een nieuw infarct verdwijnt en het levensgeluk neemt toe.